Daar ligt Philae!

Eindelijk is de Europese komeetlander Philae, waarmee na een mislukte landing het contact verloren was, teruggevonden op foto’s van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

philae_found ESA
Het ruwe terrein (links) op de komeet waar Philae ligt (uitvergroot rechtsbeneden). Foto ESA.

Vluchtleiders van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vermoedden dat Philae op het ruwe terrein van de komeet ongelukkig was terechtgekomen, tegen een klif en grotendeels in de schaduw, zodat zijn zonnepanelen  geen energie kregen. Dat vermoeden blijkt juist, nu de sonde Rosetta, het moederschip van de komeetexpeditie, erin geslaagd is Philae op de komeet te fotograferen. Philae lijkt klem te zitten in een donkere kloof.

Philae landde op de komeet in november 2014. Maar in plaats van zichzelf met een soort harpoen aan de komeet vast te maken, stuiterde de sonde na haar landing weer omhoog, om uiteindelijk een eind verderop ongelukkig tot stilstand te komen.

Door het gebrek aan zonne-energie viel het contact met Philae al na drie dagen uit. In mei 2015 was er kortstondig opnieuw radiocontact (doordat de beweging van de komeet even zonlicht op Philae liet schijnen), maar sindsdien heeft de komeetlander niets meer van zich laten horen.

De vluchtleiders hadden wel een vermoeden in welke omgeving Philae moest liggen, maar nu pas hebben ze zekerheid. Nu de precieze landingsplaats bekend is, zal dat wetenschappers helpen om de metingen van de sonde te interpreteren, en ingenieurs om te achterhalen wat er precies is misgelopen bij de landing.

Volgens plan moet eind deze maand ook het (onbemande) moederschip Rosetta op de komeet neerkomen.

Bron: ESA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *