Journalist als proefkonijn

Alles voor de wetenschap. Niet alleen een wetenschapper moet er wat voor over hebben, ook een wetenschapsjournalist. Zelfs kakpillen slikken.

Klaar voor de staalname. Foto Usien
Klaar voor de staalname. Foto Usien

Ik heb vandaag pas tijd gevonden om ze te bekijken, de Pano-reportage van vorige woensdag over antibiotica en stoelgangtransplantatie, maar ze is de moeite waard om in te halen, als u ze gemist zou hebben.

Journalist Peter Brems gebruikt zichzelf als proefkonijn, om na te gaan welk effect antibiotica hebben op de darmflora van een gezonde mens (antwoord: een ravage), en om uit te proberen of het helpt om voor de antibiotica-kuur wat stoelgang in te vriezen en die naderhand in de vorm van pillen weer in te slikken.

Vanzelfsprekend is het allerminst om jezelf zo als proefkonijn te gebruiken, als je weet hoe schadelijk de gebruikte stevige kuur breedspectrumantibiotica kan zijn voor de gezondheid.

Dat antibiotica moordend zijn voor de gezonde bacteriën in onze darmen, en daardoor een hoop hoogst ongewenste neveneffecten op lange termijn kunnen hebben, van obesitas tot allerlei darmziekten, is de jongste jaren steeds duidelijker geworden. Stoelgangtransplantatie, met stoelgang van een gezonde donor, wordt meer en meer gebruikt om patiënten opnieuw een goede darmflora te bezorgen.

Maar het idee om je eigen stoelgang te gebruiken, ingevroren op een moment dat je nog gezond bent, was blijkbaar nog nooit uitgeprobeerd. Dat doet Brems in de uitzending, begeleid door microbioloog Herman Goossens van het UZ Antwerpen (en met toestemming van het ethisch comité). Dus moet Brems aan de slag met plastic zakjes op de WC, en na de antibioticakuur slikt hij capsules (gelukkig ondoorzichtig) met zijn eigen productie.

De proef is succesvol – wellicht komt er nu een wetenschappelijk vervolgexperiment met meer proefpersonen. Misschien kan de techniek in de toekomst brede toepassingen vinden.

Behalve het spraakmakende experiment (de kakagrappen waren vorige week niet van de lucht op de vrt en in andere media) doet de reportage verdienstelijk werk om te tonen hoe schadelijk antibiotica zijn (in het bijzonder de breedspectrumantibiotica die blijkbaar in België veel meer worden voorgeschreven dan in andere landen). Dat gebeurt met een haarscherpe focus op de neveneffecten van antibiotica voor de patiënt en op de darmen – geen woord over het ándere grote probleem met antibioticagebruik, de resistentie.

Pano-reportage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *