Dromen over buitenaardse openbare werken

Stel dat aliens bezig zouden zijn een planetenstelsel te ontmantelen om met de bouwmaterialen een gigantische structuur rond hun ster te bouwen, bijvoorbeeld met zonnepanelen die de ster helemaal omgeven of gigantische zwevende steden, dan zou dat er vanop aarde precies uitzien zoals de ster KIC 8462852.

KIC 8462852 JPL Caltech Nasa
Fantasietekening van KIC 8462852. © JPL/Caltech/NASA

Ach ja, het zal wel gewoon een zwerm kometen of donkere stofwolken of iets dergelijks zijn dat de ster verduistert (zoals in de afbeelding hierboven) en niet een staaltje van buitenaardse burgerlijke bouwkunde. Maar een mens mag dromen.

KIC 8462852 vertoont bizarre onregelmatige helderheidsvariaties, die veroorzaakt lijken te worden doordat er de hele tijd dingen voor de ster schuiven en haar licht verduisteren. Alleen gebeurt dat niet zo regelmatig als wanneer planeten bij elke omloop voor hun ster passeren. Daarbovenop is de ster gedurende de afgelopen eeuw geleidelijk zwakker geworden. Nu hebben astronomen vastgesteld dat de ster de voorbije vier jaar versneld aan het verzwakken is. Dat blijkt uit een analyse van metingen met de satelliet Kepler. Dat maakt de uitdaging moeilijker (en interessanter) voor de sterrenkundigen die het fenomeen proberen te verklaren – en als alle andere verklaringen falen, zijn er natuurlijk nog de buitenaardse ingenieurs.

Bron: New Scientist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *