En de zesde smaak is… zetmelig

Wetenschappers in de VS denken dat ze een zesde smaak ontdekt hebben, na zoet, zuur, zout, bitter en umami. De zesde smaak is aanwezig in koolhydratenrijk voedsel, zoals brood, pasta, rijst en frieten.

broodjes 2368zauber
hmm… koolhydraten. Foto 3268zauber

Niet zo heel lang geleden dachten wetenschappers nog dat onze tong maar vier smaken kon onderscheiden: zoet, zuur, zout en bitter. Dat de smaakervaring in de praktijk veel complexer was, lag aan wat geuren toevoegden aan die basissmaken. Dat laatste klopt nog steeds, maar de tong is toch ook veelzijdiger dan gedacht, blijkt steeds meer. Eerst werd de vijfde smaak toegevoegd: umami, een smaak die sterk aanwezig is in veel eiwitrijk voedsel, zoals vlees en kaas, en die in pure vorm veel gebruikt wordt in de Chinese keuken.

De nu ontdekte zesde smaak is aanwezig in brood, aardappelen, rijst, frieten, pasta en ander voedsel dat rijk is aan koolhydraten. Onderzoekers onder leiding van Juyun Lim van de Oregon State University denken dat ze er bewijzen voor gevonden hebben. Ze lieten vrijwilligers oplossingen proeven met verschillende types koolhydraatmoleculen. De proevers omschreven de smaak als ‘zetmeelachtig’ of ‘zoals bloem’. Vroeger werd gedacht dat we koolhydraten alleen proeven als zoet, omdat de koolhydraatmoleculen door het speeksel in de mond gedeeltelijk worden opgeknipt in de suikermoleculen waaruit ze zijn opgebouwd. Maar dat blijkt niet het hele verhaal te zijn. Proefpersonen die een product toegediend hadden gekregen waardoor hun receptoren voor de zoete smaak tijdelijk waren uitgeschakeld, konden de zetmeelachtige smaak nog steeds proeven.

Als de zesde smaak algemene erkenning vindt, dan staat er nog een reeks andere kandidaat-smaken te wachten. Onder meer de smaak van calcium en de metaalachtige smaak van bloed zijn al genoemd.

Bron: New Scientist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *