Bereidheid groeit om vaart te maken met vaccins

Er begint schot te komen in de voorbereidingen om bij een nieuwe epidemie al van tevoren kandidaat-vaccins in stelling te hebben.

Pokken-vaccin. Foto CDC
Pokken-vaccin. Foto CDC

De farma-industrie en internationale organisaties lijken werk te willen gaan maken van plannen om zo veel mogelijk van tevoren vaccins of kandidaat-vaccins te ontwikkelen tegen ziektekiemen die mogelijk ooit een grote epidemie zouden kunnen veroorzaken – in plaats van dat halsoverkop te moeten doen terwijl een epidemie woedt.

De Standaard geeft vandaag een overzicht van de initiatieven, en van de voorstellen om het werk te financieren. Betrokken zijn onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), farmabedrijven GSK (een grote vaccinproducent, met een belangrijke vaccin-activiteit in Belgiƫ), Merck en Johnson & Johnson en de onlangs voor dit doel opgerichte non-profit-organisatie CEPI (waarover De Zandrekenaar in september berichtte).

‘Ebola was een wake-upcall’ zegt Johan Van Hoof in De Standaard. Van Hoof staat aan het hoofd van Janssen Vaccines, een onderdeel van Johnson & Johnson. De uitbraak van ebola in West-Afrika in 2014 doodde meer dan elfduizend mensen. Pas toen de epidemie al grotendeels uitgewoed was, raakte een vaccin gereed.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *