Asgardia: een nieuw land in de ruimte?

Een club ruimtewetenschappers wil een nieuw land oprichten, het eerste land in de ruimte: Asgardia. Ze lijken het nog serieus te menen ook.

asgardia
Kan een satelliet een land zijn? Foto Asgardia

Is het een groep mensen die zo gedegouteerd zijn door de verkiezingscampagne van Donald Trump, dat ze vinden dat er nog maar één ding opzit: op een andere planeet helemaal opnieuw beginnen? Of is het een grap? Of zijn het oplichters die naïeve ruimte-enthousiastelingen hun spaargeld afhandig willen maken door hen te laten investeren in een ‘land’ in de ruimte?

Nee, ze lijken het ernstig te menen, de would-be oprichters van Asgardia, het eerste land dat zich niet op het aardoppervlak bevindt. Ze hebben in elk geval hun pr alvast professioneel aangepakt, met een persconferentie in een chique hotel in Parijs, waar de plannen vanochtend onthuld werden. Initiatiefnemer is de Russisch-Azerbaidjaanse zakenman en ruimtewetenschapper Igor Ashurbeyli. Medestanders zijn onder meer een Roemeens astronaut en enkele professoren uit de VS en Europa.

Het nieuwe land zou volgend jaar concreet vorm moeten beginnen te krijgen met de lancering van een satelliet. Later is het de bedoeling VN-lidmaatschap te verkrijgen, een vlag en een volkslied te kiezen, en alles wat er verder zoal bij een land hoort. Wie wil kan zich alvast als burger van Asgardia laten inschrijven.

Doel van het project is volgens de initiatiefnemers de ruimte toegankelijk te maken, haar voordelen aan alle mensen te laten toekomen, en te voorkomen dat de conflicten op aarde zich uitbreiden tot in de ruimte. Concreet zou Asgardia op korte termijn moeten bijdragen tot een systeem om de aarde te beschermen tegen dreigingen uit de ruimte, zoals planetoïde-inslagen.

Nu alleen nog wat inwoners vinden om belasting van te heffen om het allemaal te betalen natuurlijk.

www.asgardia.space

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *