Stierf gevangene vastgeketend in zinkend schip?

In het beroemde scheepswrak van Antikythera , waarin reeds de resten van een soort tweeduizend jaar oude mechanische computer waren gevonden, is nu ook een menselijk skelet aangetroffen – met lugubere details.

antikythera_mechanism_3471171927
Deel van het Antikythera-mechanisme: een antieke astronomische computer. Foto Tilemahos Efthimiades.

Het is een verhaal met alle ingrediënten om een Hollywood-kaskraker mee te maken.

Een scheepsramp, waarbij een voor zijn tijd reusachtig en modern schip op de rotsen te pletter slaat. Aan boord is onder meer het meest geavanceerde stuk technologie van zijn tijdperk: een mechanische astronomische computer, naast een kostbare lading kunstwerken en juwelen. Verder: een jongeman die vastgekend zit in het ruim en verdrinkt, terwijl de bemanning en de passagiers in de storm het schip verlaten. Een hoofdrol voor Leonardo Di Caprio misschien?

Het tweeduizend jaar oude scheepswrak dat in 1900 werd gevonden op de zeebodem nabij het Griekse eiland Antikythera, heeft al een schat aan archeologische vondsten opgeleverd.

Een ervan is het fameuze ‘Antikythera-mechanisme’, een verbluffend ingewikkeld systeem van tandwielen, dat gediend heeft om als een soort ‘analoge computer’ de toekomstige standen van de hemellichamen te berekenen, inclusief de schijngestalten van de maan, de loop van de planeten, maan- en zonsverduisteringen, en als extraatje ook nog de vierjaarlijkse Olympische spelen.

Het onderzoek van het meer dan veertig meter lange wrak en zijn omgeving gaat nog steeds verder, en heeft nu na meer dan een eeuw nog een verrassing opgeleverd: voor het eerst is er een redelijk compleet skelet aangetroffen, bedolven onder een halve meter puin (eerder waren al enkele verspreide stukken bot gevonden).

Het nieuwe skelet is zo goed bewaard dat onderzoekers denken dat ze er DNA in zullen terugvinden. Uit de vorm en grootte van de botten vermoeden de onderzoekers dat het om een forsgebouwde jongeman ging.

Verder valt er op dit moment nog weinig met zekerheid te zeggen over de overledene – al heeft het internationale team archeologen dat de botten vond hem ‘Pamphilos’ gedoopt, een naam die in een wijnbeker in het wrak was gekrast.

Enkele details van de vondst zijn echter suggestief, en misschien luguber. Waar andere menselijke resten zich rond het wrak bevonden, lag dit skelet bedolven onder puin, blijkbaar in wat het ruim van het schip is geweest. Was het iemand die slecht te been was, of te ziek om op tijd het zinkende schip te verlaten?

Of was het een slaaf of een gevangene die zat vastgeketend? Op het skelet zitten roestvlekken, en de botten lijken op sommige plaatsen omgeven te zijn geweest door ijzeren voorwerpen, die nu echter te zeer zijn weggeroest om ze te kunnen herkennen – waren het boeien?

Bron: Nature News.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *