Mars-Europa: 2-0 (?)

De legendarische luchtafweer van Mars lijkt weer eens raak te hebben geschoten. De landing van de Europese marsverkenner Schiaparelli is wellicht mislukt.

signal_received_from_exomars_trace_gas_orbiter_highlight
Vertwijfeld op zoek naar signalen van Mars. Foto Esa

Tot enkele minuten voor het moment waarop hij moest landen op Mars, leek alles nog goed te gaan met Schiaparelli. Het grondstation op aarde ontving nog de boodschap dat de parachute correct was geopend. En toen viel het radiocontact weg.

Aanvankelijk hoopten de vluchtleiders nog dat een van de aardse satellieten die rond Mars draaien, signalen van Schiaparelli konden opvangen. Maar vier uur na het voorziene moment van de landing kon er nog geen enkel signaal bevestigd worden.

De hoop is nog niet helemaal opgegeven. Misschien laat Schiaparelli in de komende uren alsnog van zich horen. Maar het ziet er momenteel niet goed uit.

Het was de tweede poging van Europa om een landing op Mars uit te voeren. De vorige mislukte in 2003.

Goed nieuws is er intussen wel van de Trace Gas Orbiter, het ‘moederschip’ van de onbemande expeditie die Schiaparelli naar Mars heeft gebracht. De Trace Gas Orbiter heeft zichzelf met succes in een omloopbaan rond Mars gebracht, vanwaar hij de atmosfeer van de planeet zal bestuderen.

Bron: ESA statusupdates.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *