Nagelbijten om Europese marslander

Spannende minuten voor de Europese ruimtevaart vandaag: overleeft de marslander Schiaparelli zijn gevaarlijke afdaling naar de rode planeet?

ESA Exomars 2016
Esa hoopt dat de landing zo verloopt. Foto ESA.

Met een snelheid van meer dan twintigduizend kilometer per uur duikt Schiaparelli vandaag de atmosfeer van Mars in. Dat staat vast. Wat er verder gebeurt, is bang afwachten voor de vluchtleiders van de Europese onbemande marslander.

Als alles volgens plan verloopt, dan moet Schiaparelli, beschermd door zijn hitteschild, in enkele minuten bijna tot stilstand worden afgeremd door de wrijving met de atmosfeer – waarbij het ruimtetuig zo verhit wordt dat het eruit zal zien als een vurige vallende ster. Zodra de snelheid voldoende is verminderd gaat een parachute open. Na een tijd wordt die afgeworpen en daalt Schiaparelli verder af, ondersteund door raketmotortjes (zie tekening). De laatste paar meter van de afdaling gaan in vrije val, waarbij een soort ‘kreukelzone’ aan de onderkant de schok van het neerkomen moet opvangen.

Als het allemaal volgens plan verloopt, dan zal Schiaparelli de eerste geslaagde landing op Mars van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA maken. Een eerdere poging, met de Britse sonde Beagle 2, mislukte jammerlijk in 2003. Historisch gezien zijn er overigens zo veel expedities naar Mars mislukt, vooral Russische, dat wel eens wordt gezegd dat Mars een bijzonder effectieve luchtafweer moet hebben.

De landing begint vandaag om 16.42 uur Belgische tijd. Ze is live te volgen op de website van de ESA, een livestream, en Esa’s Facebookpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *