Zou de opwarming ook echt uit de hand kunnen lopen?

‘Game over’ voor het klimaat, zo omschrijven wetenschappers de mogelijke implicaties van een recente studie. Als de onderzoekers gelijk hebben, zou het niet 1,5 of 2 graden warmer worden, maar een rampzalige 4,8 tot 7,6 graden.

woestijn-foto-stzeman

Heet, heter, heetst. Foto Stzeman

Klimaatsceptici wijzen er wel eens op dat de mainstream-wetenschappers die een gevaarlijke opwarming van het klimaat voorspellen, ernaast zouden kunnen zitten, omdat hun computermodellen van het klimaat gebaseerd zijn op een aantal aannames die niet met zekerheid zijn hard te maken. Dat zijn dan natuurlijk de meer bedachtzame klimaatsceptici, niet degenen die toeteren dat de hele klimaatopwarming een hoax van de Chinezen is.

Ja, de gangbare modellen zouden ernaast kunnen zitten. Maar, en dat is verontrustend: ze zouden er in twee richtingen naast kunnen zitten, niet alleen in de richting die de klimaatsceptici veronderstellen.

Wat dat zou kunnen inhouden, wordt geïllustreerd door een pas gepubliceerde studie in het vakblad Science Advances (een open access-zusterpublicatie van het gerenommeerde Science).

Een team van Amerikaanse en Duitse wetenschappers, onder leiding van Tobias Friedrich van de universiteit van Hawaï, schrijft in het vakblad dat de gangbare modellen wellicht de ‘klimaatgevoeligheid’ sterk onderschatten, dat wil zeggen dat ze onderschatten in welke mate het klimaat reageert op een toename van de hoeveelheid broeikasgassen.

Friedrich en zijn medewerkers hebben die gevoeligheid proberen te bepalen uit gegevens over het klimaat in de voorbije 784.000 jaar, en ze komen tot het besluit dat de gevoeligheid zelf afhangt van de temperatuur. Als het klimaat koud is, hebben broeikasgassen relatief weinig effect, maar als het al warm is, wordt het klimaat gevoeliger voor een toename van de broeikasgassen. Hoe warmer het wordt, hoe sterker het klimaat reageert op een verdere toename.

Potentieel rampzalig

Als dat klopt, zou de temperatuur de komende decennia veel sterker kunnen stijgen dan de gangbare modellen voorspellen. Het recentste rapport van het IPCC (het klimaatpanel van de VN) voorziet tegen 2100 een stijging met 2,6 graden (verontrustend) tot 4,8 graden (potentieel rampzalig), als er geen ernstige maatregelen worden genomen (ter vergelijking: 5 graden is ongeveer het verschil in wereldwijd gemiddelde temperatuur tussen het klimaat nu en het klimaat in de laatste ijstijd, toen Groot-Brittannië onder een ijskap lag).

Maar volgens Friedrich en zijn collega’s zou het dus wel eens veel erger kunnen uitdraaien. Zij voorzien stijgingen tussen 4,8 en 7,4 graden. De bekende klimaatwetenschapper Michael Mann reageert in de Britse krant The Independent dat het dan wel eens ‘game over’ zou kunnen zijn voor het klimaat. We kunnen dus alleen maar hopen dat de gangbare modellen het bij het rechte eind hebben en Friedrich niet.

Dit artikel is op 18 november 2016 verschenen in De Standaard.

Bronnen van het artikel: Science Advances en The Independent.

Een gedachte over “Zou de opwarming ook echt uit de hand kunnen lopen?”

  1. + 4,8•C vormt een verhoging van de huidige globale temperatuur van 14,6•C met 1/3de! Lijkt wel de temperatuurdaling (5•- 6•C) door “een grote ijstijd” uit te kunnen vlakken, ware het zo eenvoudig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *