‘Lucy’ stierf doordat ze uit een boom viel

‘Lucy’, een van de beroemdste mogelijke voorouders van de mens, een Australopithecus afarensis die drie miljoen jaar geleden leefde, is waarschijnlijk gestorven doordat ze uit een boom viel. Dat besluiten wetenschappers uit onderzoek van haar gebroken botten.

Reconstructie skelet lucy foto 120
Lucy. Foto 120

Een team van Amerikaanse en Ethiopische onderzoekers denkt te weten waaraan ‘Lucy’ gestorven is: ‘haar doodsoorzaak was een verticaal deceleratie-event’, schrijven ze met een fraai eufemisme in een vandaag online gepubliceerd artikel in Nature. Met andere woorden: ze stierf door op het eind van een val de grond te raken. Een val meer bepaald, ‘van een aanzienlijke hoogte’, en ‘waarschijnlijk uit een hoge boom’. Dat leiden de onderzoekers af uit de soort barsten in de overgebleven botten van Lucy. Zo heeft het uiteinde van een opperarmbeen dezelfde soort schade die ook vandaag gezien wordt bij mensen die met hun arm een val proberen te breken. Ook de schade aan Lucy’s bekken, schouder, knie en enkel doet denken aan een val, volgens de onderzoekers.

De ontdekking kan misschien helpen een discussie te beslechten die al een tijd woedt onder Australopithecus-specialisten: of de soort van Lucy behalve op de grond ook in de bomen leefde.

Bron: Nature.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *