Weg met Trump! Weg met Clinton! Weg met de dood!

Vindt u de programmapunten van de traditionele presidentskandidaten wat aan de saaie kant? Zoltan Istvan pleit voor onsterfelijkheid voor alle Amerikanen, een artificiële intelligentie als dictator en het uploaden van de menselijke geest in computers. En hij meent het nog ook. Hij is presidentskandidaat voor de Transhumanist Party.

Zoltan Istvan foto Transhumanist Party
Istvan. Foto TP

Hij noemt zichzelf ‘The Science Candidate’. Hij is Amerikaan van Hongaarse afkomst, journalist en SF-schrijver en richtte in 2014 de Transhumanistische partij op. Transhumanisme is de beweging die ervoor pleit dat de mens zijn traditionele grenzen en beperkingen moet overstijgen door technologische middelen.

‘Ik denk dat de wereldproblemen het best opgelost kunnen worden door wetenschappelijke of technologische oplossingen’, zegt Zoltan Istvan. Eerste programmapunt van de partij: de Amerikaanse strijdkrachten inkrimpen en het vrijgekomen geld gebruiken voor wetenschappelijk en medisch onderzoek. Het beleid wat betreft wetenschap en technologie moet volgens Istvan uitgaan van een ‘pro-innovatie’ standpunt, en niet gekleurd worden door religie, cultuur of geschiedenis. Noem een controversiële toekomstige technologie op en Istvan is vóór: designer-baby’s, virtuele realiteits-seks, artificiële intelligentie, implantaten in de hersenen, artificiële baarmoeders, gedachtenlezende machines,… Als we er volop voor gaan, kunnen we tegen het midden van deze eeuw de dood uitbannen, denkt Istvan. Om dat punt kracht bij te zetten heeft hij zijn campagnebus laten uitvoeren als een reusachtige rijdende doodskist.

Illusies dat hij kans maakt om de verkiezingen te winnen, heeft Istvan niet. Het gaat hem er meer om een punt te maken en transhumanistische thema’s op de agenda te plaatsen. In een interview heeft hij zich al eens laten ontvallen dat hij zelf overweegt op Clinton te stemmen.

Bronnen:

Transhumanist Party

Zoltan Istvan

interview op de BBC

Opiniestuk in New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *