Op de plaats waar de marslander Schiaparelli had moeten landen, heeft een Amerikaanse satelliet twee vlekken gefotografeerd die er vijf maanden geleden nog niet waren. Sporen van de crash?
Het lijkt erop dat de vermiste Europese marslander Schiaparelli is neergestort en misschien zelfs ontploft. Dat wordt gesuggereerd door foto’s van zijn landingsplaats die zijn gemaakt door de Amerikaanse satelliet Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) vanuit een baan om Mars.
MRO overvloog de beoogde landingsplaats van Schiaparelli donderdag en maakte de foto’s hierboven met zijn lage-resolutiecamera. Op de beelden zijn twee vlekken te zien die er nog niet waren toen MRO in mei van dit jaar hetzelfde gebied fotografeerde (op de GIF hierboven worden de beelden uit mei en die van 20 oktober afwisselend getoond, met rechts een gedeelte uitvergroot).
De witte vlek onderaan zou de parachute van Schiaparelli kunnen zijn. De grotere donkere vlek is mogelijk de plek waar de sonde zelf is neergestort en ontploft.
Vermoed wordt dat de raketmotoren van Schiaparelli te vroeg zijn uitgeschakeld of uitgevallen, waardoor de sonde vanop twee tot vier kilometer hoogte naar beneden viel. Doordat de raketmotoren slechts kort hadden gewerkt, moet er op dat moment nog veel brandstof in de tanks hebben gezeten, waardoor het toestel ontplofte toen het de grond raakte.
Meer duidelijkheid zou er volgende week al kunnen komen, wanneer MRO het landingsgebied opnieuw overvliegt. Deze keer zal de satelliet foto’s maken met zijn hoge-resolutiecamera.
Bron: ESA.