Over de professoren Thisa Lye, Rex Tooms en de nasleep van 1 april

Ah, de vreugden van deze maand: aprilgrappen die door journalisten voor echt nieuws worden aanzien en enkele weken na 1 april voor waar in de krant staan. Is gin & tonic het ideale afslankmiddel?

Drink je slank. Foto Kyle Flood

Het lijkt de Britse krant The Daily Mail te zijn die er het eerst voor gevallen is. Op 14 april berichtte ze dat gin ervoor zorgt dat het lichaam meer calorieën verbrandt, met als resultaat dat je ervan afvalt. Drink je slank met gin & tonic.

Dat zou ontdekt zijn door wetenschappers van de universiteit van Sigulda in Letland onder leiding van Thisa Lye, en gepubliceerd in het vakblad Food & Nature. Enkele dagen later haalde het hoopgevende bericht ook sommige Belgische media, zoals Metro (ondertussen van de website verwijderd voor zover ik kan nagaan).

De ware toedracht lees je onder meer op gezondheidenwetenschap.be. De universiteit van Sigulda blijkt niet te bestaan en het vakblad Food & Nature evenmin. De journalist van The Daily Mail lijkt het bericht van Yahoo te hebben geplukt, waar het op 1 april verscheen, met bronverwijzing naar de Britse website Prima (waar bij het artikel, als je het nu opzoekt, vermeld wordt ‘only joking’).

En voor het geval het allemaal nog niet duidelijk genoeg is: kijk goed naar de naam van de zogezegde onderzoeker uit Sigulda: Thisa Lye… (juist ja, dat klinkt verdacht als ” ’t is een leugen” in het Engels.

Het doet denken aan de aprilgrap van een Britse satirische website uit 2002 over de Elgin Marbles (beeldhouwwerk van het Parthenon op de Akropolis in Athene dat in het British Museum staat, dat Griekenland graag terug wil, en waar de Engelsen en de Grieken al decennia over ruzieën). Het ‘nieuws’ uit 2002 was dat archeologen zouden ontdekt hebben dat de beroemde beeldhouwer Phidias  (een van de scheppers van het Parthenon) in feite een reizende Brit was die Phil Davies heette. Op grond daarvan zou de Britse regering nu eisen dat het hele Parthenon naar Londen verscheept zou worden. Het onderzoek zou onder leiding hebben gestaan van een archeoloog van de universiteit van Oxford, ene dr. Rex Tooms (wat in het Engels klinkt als ‘vernielt graven’).

En o horror, een journalist van De Morgen had later niet door dat het een aprilgrap was en zette het voor waar in de krant (op een nieuwsarme zondag, met een krappe zondagsploeg – de nachtmerrie van elke journalist, het zou iedereen kunnen overkomen). Die vergissing werd tot in Engeland opgemerkt, waar The Guardian met veel leedvermaak kopte: ‘How the Belgians lost their Marbles’.

Bronnen:

gezondheidenwetenschap.be

LSM.LV (reactie uit Letland)

Prima

The Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *