Nobelwinnaar Englert vertelt over zijn oorlogsjeugd als ondergedoken kind

Van negenjarige joodse jongen, vluchtend en ondergedoken tijdens de oorlog, tot Nobelprijswinnaar. François Englert, bekend van zijn voorspelling van het ‘Higgs-deeltje’, vertelt voor het eerst over zijn jeugdtrauma en hoe het zijn leven getekend heeft, in een zeldzaam interview in Paris Match.

François Englert.

François Englert was tot nu toe altijd bijzonder gesloten in interviews, althans over zijn privé-leven. Ik kan ervan meespreken; ik heb hem meerdere keren uitgebreid geïnterviewd, voor de krant en bij het voorbereiden van mijn boek over het Higgs-deeltje (‘Gevonden‘). In dat boek gaat een hoofdstuk over zijn voorspelling van het bestaan van dat deeltje, een voorspelling waarvoor hij in 2013 de Nobelprijs natuurkunde heeft gekregen.

Over zijn privé-leven, over zijn jeugd of over zijn gevoelens (met uitzondering van die over wetenschap) liet hij omzeggens niets los. En als ik iets persoonlijks te weten was gekomen uit een andere bron, dan bezwoer hij me het niet in het boek te zetten. Een geluk dat het nooit mijn plan was een biografie van hem te schrijven.

Maar nu heeft hij toch eens uitgebreid verteld, in een interview in Paris Match, over het trauma dat zijn leven heeft getekend: zijn jeugd als joods kind in België tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hij was zeven en een half jaar bij het begin van de oorlog, kind van Poolse joden die in Brussel woonden. Hij vertelt onder meer hoe hij als kind, gescheiden van zijn ouders, moest onderduiken bij een familie in Lustin in de provincie Namen, hoe hij halsoverkop moest vluchten toen de volwassenen vermoedden dat zijn schuilplaats verraden was – en terecht, want enkele uren later, midden in de nacht, kwamen de Duitsers huiszoeking doen.

Na de oorlog heeft hij decennia lang gezwegen over de vier moeilijke jaren; zelfs tegen zijn vrouw en kinderen sprak hij er amper over, en al zeker niet in het openbaar. Vreemd genoeg, zegt hij, is het de Nobelprijs geweest, in 2013, die in hem de ‘klik’ heeft bewerkstelligd, waardoor hij opener over zijn verleden is geworden. Misschien omdat hij er eindelijk de bevestiging en erkenning in vond waar hij altijd naar op zoek was geweest.

Bron: Paris Match (samenvatting online, uitgebreide versie in de papieren editie van 6 april 2017).

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *