Belgisch wiskundige wint miljoenenprijs

De Belgische wiskundige Jean Bourgain heeft de ‘Breakthrough Prize’ voor wiskunde gewonnen. Waarde: 3 miljoen dollar.

jean-bourgain-foto-george-bergman
Jean Bourgain. Foto George Bergman

De eer had hij al, nu ook het geld. Jean Bourgain won in 1994 al de Fields Medaille, zowat de meest prestigieuze onderscheiding in de wiskunde – en een van de prijzen die wel eens als ‘wiskundige Nobelprijs’ omschreven worden (er is geen echte Nobelprijs voor wiskunde).

Nu heeft hij ook de meest lucratieve prijs op zak: de Breakthrough Prize in Mathematics voor 2017, met een waarde van drie miljoen dollar. Ter vergelijking: Nobelwinnaars ontvangen slechts ongeveer een derde (acht miljoen Zweedse kronen) en Fields-medaillewinnaars moeten het stellen met een schamele 15.000 Canadese dollar.

Bourgain ontvangt de prijs, in de woorden van de jury, “For multiple transformative contributions to analysis, combinatorics, partial differential equations, high-dimensional geometry and number theory.”

Bourgain is geboren in 1954 Oostende. Hij studeerde en begon zijn carrière aan de VUB en werkt nu bij het befaamde Institute for Advanced Study in Princeton. Hij heeft al in diverse domeinen in de wiskunde gewerkt, vooral in de analyse. Zijn Fields Medaille kreeg hij voor zijn onderzoek naar Banach-ruimten, convexiteit in hogere dimensies, harmonische analyse, ergodische theorie en niet-lineaire partiële differentiaalvergelijkingen.

De Breakthrough prijzen (behalve voor wiskunde zijn er ook voor fundamentele natuurkunde en voor biomedische wetenschappen) zijn vijf jaar geleden in het leven geroepen door enkele dotcom-miljardairs, onder wie Sergey Brin van Google en Mark Zuckerberg van Facebook.

Bron: Breakthrough Prize

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *