Duur jong bloed

Het klinkt als het scenario voor een goedkope B-sciencefictionfilm: wetenschappers proberen uit of ze veroudering kunnen stoppen of omkeren door oudere proefpersonen bloedplasma van jonge donors toe te dienen. Maar het is een echt experiment. En er zijn heel andere redenen om er bedenkingen bij te hebben dan de yuck-factor.

Blood_plasma_donation_3653
bloedplasmadonatie. © Ankawü

De proef met ‘jong bloed’ wordt uitgevoerd door het Californische bedrijfje Ambrosia (genoemd naar het voedsel van de Olympische goden, dat volgens de verhalen eeuwige jeugd schonk). Het experiment bouwt verder op proeven bij muizen uit 2014, waarin oudere muizen die plasma van jonge muizen kregen toegediend, beter scoorden op geheugentests en er beter in slaagden nieuwe dingen bij te leren.

Het experiment is echter geen gewone klinische proef. Een verschil met de typische medische experimenten dat wenkbrauwen doet fronsen, is dat de proefpersonen zullen moeten betalen om te mogen meedoen, en geen klein beetje: 8000 dollar. Kennelijk verwacht Ambrosia geen moeilijkheden om proefpersonen te vinden, maar eerder een toeloop. Verder zal de proef niet alleen niet dubbelblind verlopen, er zal niet eens een placebogroep zijn. Ambrosia wil alleen aan zeshonderd proefpersonen het plasma toedienen, en kijken wat de gevolgen zijn. Een criticus zou dan ook kunnen vermoeden dan Ambrosia gewoon onder het mom van een experiment een niet bewezen therapie duur probeert te verkopen.

Bron: Science, 1 augustus 2016 (online) en 5 augustus 2016 (papier).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *