Houston, we hebben een bestemming!

Astronomen zouden eind deze maand de ontdekking bekendmaken van een aarde-achtige planeet die op de juiste afstand van haar ster draait om vloeibaar water mogelijk te maken. En nog beter: de ster waarrond ze draait is Proxima Centauri, de dichtstbijzijnde ster (na de zon).

eso1241a exoplaneet Alfa Centauri B
Exoplaneet (fantasietekening) © ESO/L. Calçada/Nick Risinger (skysurvey.org)

Dat meldt het Duitse blad Der Spiegel op gezag van een anonieme astronoom die bij het onderzoek betrokken is. De ontdekking zou zijn gedaan door Europese sterrenkundigen van het European Southern Observatory (ESO). Een woordvoerder van de ESO weigerde commentaar te geven.

Astronomen hebben al duizenden ‘exoplaneten’ (planeten bij andere sterren dan onze zon) ontdekt. Maar slechts een minieme minderheid zijn aarde-achtige planeten (waarmee astronomen bedoelen dat ze een vergelijkbare massa hebben als onze planeet) in de ‘bewoonbare zone’, het gebied op de juiste afstand rond de ster waar het noch te koud noch te heet is, zodat er vloeibaar water kan bestaan. En dat handvol ’tweeling-aardes’ met een aangename temperatuur bevindt zich meestal zeer ver weg, zoals de planeet Kepler 542b op 1400 lichtjaar van ons. De nieuwe nog naamloze planeet zou zich echter bij de dichtstbijzijnde ster (na de zon) bevinden, Proxima Centauri, op amper 4,2 lichtjaar. Dat zou ze gemakkelijker te bestuderen moeten maken, en het opent zelfs het perspectief om er op een dag naartoe te reizen. Met de vandaag bestaande technologie is een dergelijke reis nog niet haalbaar (behalve voor wie er geen bezwaar tegen heeft om tienduizenden jaren onderweg te zijn). Maar met technologieën die de komende jaren ontwikkeld zouden kunnen worden, wordt het misschien denkbaar. Er wordt al gedacht aan een piepkleine onbemande sonde, voorzien van een groot reflecterend ‘zeil’, die door een krachtige laserstraal tot een snelheid van tienduizenden kilometer per seconde versneld zou worden. Met een interessante bestemming, wordt de kans groter dan die technologie echt ontwikkeld zal worden. Als het verhaal van Der Spiegel tenminste klopt. Het is nu wachten op meer nieuws van de ESO.

Bron: Der Spiegel

Een gedachte over “Houston, we hebben een bestemming!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *