Hoe een wetenschapsjournalist onbedoeld in een twitterstorm terechtkomt

Hoe een wetenschapsjournalist onbedoeld in de sociale media-bagger verzeild raakt: de berichtgeving van De Standaard over Katie Bouman en de eerste foto van een zwart gat.

Katie Bouman: als allereerste enthousiast over de foto van een zwart gat.

Stap 1: De media, waaronder De Standaard, zijn (terecht) enthousiast over de eerste foto van een zwart gat.

Stap 2: De media, waaronder De Standaard, zijn (terecht) enthousiast wanneer aan het licht komt dat de jonge onderzoekster Katie Bouman een belangrijke rol heeft gespeeld in dat onderzoek (meer bepaald bij het schrijven van de software die de eigenlijke foto uit de data heeft gehaald).

Stap 3: Pieter van Dooren van De Standaard merkt (terecht) op dat het enthousiasme over Bouman voor een stukje geregisseerd was, door de zeer professionele persdienst van het MIT. Zonder dat dat ook maar iets afdoet aan de verdienste van Bouman.

Stap 4: Van Dooren blijkt zich in het onfrisse gezelschap te bevinden van seksistische haters en trollen. Nadat onder meer Alexandria Ocasio-Cortez (een politica die op Amerikaans rechts ongeveer dezelfde soort uitwerking heeft als Donald Trump op links) Bouman geprezen heeft, schieten die trollen in actie om Bouman uit te schelden. Van Dooren was zich er niet van bewust in welk wespennest hij stapte, zegt hij.

Betekent dit dat Van Dooren nooit zijn bedenking had mogen schrijven? Na kritiek van lezers, analyseert Karin De Ruyter, ombudsvrouw bij De Standaard, wat er gebeurd is, onder de titel ‘Als trollen in een zwart gat springen’. Conclusies van De Ruyter: “De controverse toont volgens mij vooral aan hoe moeilijk – of onmogelijk? – het tegenwoordig geworden is voor journalisten om buiten het gewoel op de sociale media te blijven.” En: “Genuanceerde en onpartijdige journalistiek brengen is een bijzonder netelige evenwichtsoefening geworden in deze gepolariseerde wereld”.┬áEn dat geldt ook voor wetenschapsjournalistiek.

De betreffende stukken in De Standaard: (sommige achter de betaalmuur)

Het eerste bericht van De Standaard online over Bouman.

Stuk van Pieter van Dooren in De Standaard

Analyse van Karin De Ruyter in De Standaard

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *